پس از ایجاد وب سایت اینترنتی، اصلی ترین کاری که باید انجام دهید، تهیۀ نسخۀ پشتیبان و بکاپ (backup) وردپرس است که باید به صورت دوره ای انجام شود. هر چند شرکت ارائه دهندۀ هاست، برای شما این کار را انجام می دهد، اما شما نیز باید در بازه های زمانی روزانه، هفتگی، و یا ماهانه نیز اقدام به بکاپ گیری کنید. اما در عین حال این نکته را نیز در نظر داشته باشید که امکان دارد بنا به هر دلیل به فایل بکاپ نیاز پیدا کنید. در حالی که دسترسی به آن امکان پذیر یا ساده نباشد؛ و یا حتی امکان دارد که سرورهای خارجی دچار یک سری اختلالها شده باشند و نتوانیم به فایل بکاپ وردپرس دسترسی پیدا کنیم.
در این محتوای کوتاه، ویکی دمی می خواهد به شما آموزش دهد که چگونه خودتان اقدام به بکاپ گیری کنید تا از دسترسی همیشگی به بکاپ وردپرس خودتان اطمینان داشته باشید. پس با ویکی دمی همراه باشید.
بکاپ گیری در وردپرس و بازگردانی بکاپ وردپرس
برای این کار باید:
- ابتدا از کلیه فایلها و پوشههای وردپرس که در public_html قرار دارند، یک فایل فشرده ZIP. تهیه کنید.
- سپس وارد phpmyadmin هاست شوید و از پایگاه داده های وردپرس، یک نسخه خروجی با استفاده از بخش Export تهیه کنید.
- حالا شما دو فایل با فرمت zip. و sql. دارید که به ترتیب مربوط به فایلهای وردپرس و دیتابیس وردپرس هستند.
برای آن که بتوانید از این نسخه بکاپ استفاده کنید، یا به اصطلاح اقدام به بازگردانی فایل بکاپ در وردپرس کنید، باید مراحل زیر را طی کنید:
- ابتدا فایل zip. را در مسیر public_html هاست فعلی یا هاست جدید آپلود کنید.
- سپس یک دیتابیس جدید با همان اطلاعات دیتابیس قبل ایجاد کنید (می توانید اطلاعات دیتابیس را با نام، نام کاربری و رمز جدید ایجاد کنید).
- وارد phpmyadmin هاست شده و از بخش Import، فایل sql. را در پایگاه دادۀ جدید درون ریزی کنید.
- اگر اطلاعات دیتابیس با دیتابیس قبلی متفاوت است، وارد صفحه ویرایش فایل wp-config.php شده و اطلاعات دیتابیس جدید را با اطلاعات دیتابیس قبلی جایگزین کنید.
تشریح کامل مراحل بکاپ گیری و بازگردانی بکاپ وردپرس
مرحله اول: بکاپ گیری کامل از وردپرس
در این مرحله باید از کلیه فایلهای مربوط به وردپرس که داخل public_html هاست قرار دارد، یک نسخه بکاپ با فرمت zip. ایجاد کنید. در ساختن این نسخه، فرقی بین کنترل پنل Cpanel و دایرکت ادمین وجود ندارد و باید از محتویات مسیر public_html یک خروجی گرفته شود. لذا وارد هاست شده و روی File Manager کلیک کنید تا وارد مسیر مدیریت فایلها در هاست شوید.
سپس وارد public_html شده و با انتخاب گزینه Select All کلیه پوشهها و فایلها را انتخاب کنید. سپس، راست کلیک کرده و گزینه Compress را انتخاب کنید.
بعد از انتخاب گزینه Compress، ابتدا باید فرمت فایل خروجی را در حالت ZIP انتخاب و سپس در انتهای پنجره مسیر مورد نظر برای ذخیره فایل به همراه عنوان فایل را وارد کنید.
بنابراین فرمت فایل مورد نظر برای خروجی گرفتن را روی zip. قرار داده و سپس فایل خروجی را با نام دلخواه تعیین کنید. در پایان، روی دکمه Compress Files کلیک کرده و منتظر بمانید تا فایل خروجی شما بسته به میزان حجم فایلهای سایت در مسیر تعیین شده تهیه شود. بعد از این که فایل خروجی شما ایجاد شد، آن را دانلود کنید و در سیستم ذخیره کنید.
مرحله دوم: بکاپ گیری از دیتابیس وردپرس
برای این کار، نخست باید وارد هاست خود شوید. سپس نام کاربری و رمز خود را برای ورود به هاست وارد کنید. روی گزینه phpmyadmin کلیک کنید تا به صفحه مدیریت دیتابیس سایت هدایت شوید.
در این مرحله، نام کاربری و رمز عبور برای ورود لازم است. لذا باید از نام کاربری و رمز ورود به هاست برای ورود به phpmyadmin استفاده کنید.
حالا از سربرگ بالا گزینه Export را انتخاب کنید. در این صفحه باید از قسمت Format نوع فرمت روی SQL انتخاب و در نهایت روی دکمه Go کلیک شود. بسته به میزان حجم دیتابیس منتظر بمانید تا خروجی از دیتابیس وردپرس تهیه شود و در نهایت فایل خروجی را با فرمت SQL. دانلود کرده و در جایی مطمئن در رایانۀ خود ذخیره کنید. بهتر است فایل را جدا از رایانه روی یک فضای ذخیره سازی مثل فلش مموری و در جایی مطمئن نگهداری کنید.
حالا تهیه نسخه بکاپ از وردپرس به اتمام رسیده و می توانید هر زمان که نیاز به این فایل بکاپ داشتید، استفاده کنید.
معرفی ۹ ابزار و افزونه سئو وردپرس برتر در سال ۲۰۱۹
آموزش بازگردانی بکاپ وردپرس
مرحلۀ1: آپلود فایل zip وردپرس در هاست
وارد هاست خود شوید و روی گزینه File Manager کلیک کنید تا به صفحه مدیریت فایلها در هاست هدایت شوید. سپس به مسیر public_html بروید. روی گزینه Upload، در بالای صفحه کلیک و فایل بکاپ وردپرس که با نام دلخواه خودتان، در مرحله بکاپ گیری وردپرس تهیه شده است را انتخاب و آپلود کنید.
با کلیک روی دکمه آپلود به صفحهای هدایت می شوید که با انتخاب دکمه select file می توانید فایل مورد نظر را انتخاب و منتظر بمانید تا آپلود کامل شود.
پس از اتمام آپلود در مسیر public_html فایل wp-admin.zip را می بینید، که باید آن را انتخاب و بر روی extract کلیک کنید و فایل را از حالت فشرده خارج کنید.
پس از کلیک روی Extract باید در این مرحله بعد از این که مسیر برای خارج کردن فایل از حالت فشرده صحیح بود، روی Extract کلیک کنید تا فایلها و پوشههای سایت از حالت فشرده خارج شوند.
برای آموزش سئو خارجی کلیک کنید
مرحلۀ2: ساخت دیتابیس جدید وردپرس در هاست
در این مرحله باید ابتدا یک پایگاه داده جدید در Cpanel ایجاد کنید و سپس پایگاه دادهای که در مرحله خروجی گرفتن از دیتابیس در مرحله قبل دیدید را در این دیتابیس درون ریزی کنید. پس برای ساخت پایگاه داده جدید در Cpanel ابتدا به صفحه اصلی کنترل پنل هاست Cpanel بروید. سپس روی دکمه MySQL database wizard کلیک کنید تا به صفحه ساخت دیتابیس جدید در هاست Cpanel هدایت شوید.
پس از کلیک روی دکمه مورد نظر، به صفحهای هدایت خواهید شد که یک نام دلخواه برای پایگاه داده جدید وردپرس انتخاب و سپس روی دکمه Next Step کلیک می کنید تا وارد مرحله تعیین نام کاربری پایگاه داده وردپرس و رمز پایگاه داده وردپرس شده و در نهایت دیتابیس خود را بسازید.
برای اینکه مراحل بازگردانی بکاپ در وردپرس را کاهش دهید، باید دیتابیس برای نام جدیدی که ایجاد میکنید از همان نام دیتابیس، نام کاربری و رمزی که قبلاً برای دیتابیس داشتید استفاده کنید. در این صورت نیازی به مرحله چهارم برای بازگردانی بکاپ در وردپرس ندارید. اما اگر اطلاعات دیتابیس با اطلاعات دیتابیس قبلی یکی نباشد، حتما باید مرحله آخر را هم انجام دهید.
پس از این که روی دکمه Next Step کلیک کردید، به صفحهای هدایت می شوید که می توانید نام کاربری پایگاه داده و رمز پایگاه داده را انتخاب و در نهایت پایگاه داده خود را ایجاد کنید. با استفاده از دکمه Password Generator، می توانید یک رمز قوی که Cpanel به صورت خودکار برای شما می سازد ایجاد کنید و از آن برای رمز پایگاه داده خود استفاده کنید. در این مرحله دقت کافی را داشته باشید که رمز را برای استفاده های آتی، در جایی مطمئن ثبت و یادداشت کنید.
در نهایت پس از پر کردن کلیه فیلدهای بالا، به صفحه دیگری هدایت می شوید. در این مرحله تیک گزینۀ ALL PRIVILEGES را بزنید و روی next step کلیک کنید تا ارتباط بین کاربر و پایگاه داده برقرار و سطح دسترسی های کاربر هم تصحیح شود.
بعد از کلیک روی Next Step، در این مرحله پایگاه داده به درستی ساخته شده و پیغام موفقیت آمیز بودن آن نمایش داده می شود.
مرحلۀ3: درون ریزی دیتابیس
با ساخت دیتابیس، به phpmyadmin مراجعه و با انتخاب دیتابیس ساخته شده درون ریزی فایل بکاپ دیتابیس را هم انجام دهید. برای این منظور به صفحه اصلی کنترل پنل در هاست Cpanel مراجعه و از قسمت databases گزینۀ phpmyadmin را انتخاب کنید.
پس از ورود به phpmyadmin، پایگاه دادۀ جدید را که در مرحله دوم ساختید را انتخاب و دکمه import در بالای صفحه را کلیک کنید.
حالا در صفحه import روی Chhose File کلیک و فایل .sql ذخیره شده را که قبلا از آن بکاپ تهیه کرده اید را انتخاب کنید؛ و در نهایت با کلیک روی دکمه go که در انتهای صفحه قرار دارد، عملیات ورود اطلاعات پایگاه داده را انجام دهید تا در نهایت در باکسی که با رنگ سبز به شما نشان داده می شود، پیغام موفقیت آمیز بودن مراحل درون ریزی دیتابیس را مشاهده کنید.
اگر اطلاعات دیتابیس جدید، با اطلاعات دیتابیس سایت که زمان بکاپ گیری در وردپرس وجود داشت، یکسان باشد، کار تمام شده است و عملیات بازگردانی بکاپ وردپرس تمام است و با زدن آدرس سایت می توانید ببینید که بدون هیچ مشکلی فایل بکاپ وردپرس بازیابی شده و سایت با نسخه بکاپ وردپرس که ریستور کردید در دسترس است. اما اگر به هر دلیل مثلاً افشای اطلاعات دیتابیس یا فراموش کردن، در زمان ساخت، دیتابیس جدید از اطلاعات دیتابیس اصلی که شامل نام کاربری، نام دیتابیس و رمز دیتابیس هست، استفاده نکردید باید مرحله چهارم هم برای اتمام کار طی شود.
مرحلۀ4: ویرایش فایل wp-config.php
در این مرحله باید به File Manager هاست مراجعه و به دنبال فایل wp-config.php بگردید. سپس روی این فایل راست کلیک کرده و دکمه Edit را انتخاب کنید تا صفحه ویرایش فایل برای تغییر اطلاعات دیتابیس باز شود.
بعد از باز شدن صفحه ویرایش فایل، اطلاعات دیتابیس جدید وردپرس که درون ریزی فایل بکاپ وردپرس را در آن انجام دادید، وارد کرده و فایل را ذخیره کنید.
بعد از ذخیره این فایل باید آدرس سایت را باز کرده و می بینید که فایل بکاپ به درستی ریستور شده و سایت بدون هیچ مشکلی در دسترس خواهد بود.